Resim yapmak için görmeye gerek yok Dudaklarımızı kıpırdatmadan söyleyebiliyoruz Elimize aldığımzda erimeye başlıyor Simit yemeyi sadece biz mi seviyoruz

Saray Mutfağından Sokaklara Simit


Burum buram dumanı üstünde bir çıtı simit, yanında biraz beyaz peynir ve tavşan kanı bir bardak çay. Fast Food beslenme bizim için yüzyıllardır simit olmuştur.


Geleneksel kara fırınlarda özel yetişmiş simit ustaları tarafından pişirilen simit altın sarısı renginde olmalıdır.
Önce büyükşehirlerde yeni açılan simit saraylarında ise simitin her çeşidini bulmak mümkündür.
Ama benim için geleneksel sokaktan alınan simit bir başkadır.Çünkü simit sarayı gibi yerlerde simitin raf örünü uzatmak için içine katkı maddeleri katılmaktadır. Bu durum simitin o bildiğimiz bozmaktadır. Kültürümüzde fakir ve dar gelirli insanların yiyeceği olarak bilinen simit Türk yemek kültürünün önemli bir parçasıdır.

Simit ilk defa  Fatih Sultan Mehmet’in zamanında 

pişirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in veziri Şemsi Paşa 

sarayda kadınların susamı kavurarak yediklerini görmüş, 

bunun üzerine hamurları pekmez ve susama daldırtarak 

simit haline getirilmesini sağlamış. Sonra padişaha sunarak 

onay almış ve bu şekilde ilk kez sarayda üretilmiştir. 

dönemde sarayda un depolarına ‘simithane’, padişah fırınına 

 ise ‘simit fırını’ denilirdi.

SHARE

Bülent Karataş

Merhaba. Bu blogumuzda merak ettiğiniz ama kimselere soramadığınız ilginç bilgilere cevap vermek istedim. Öğrenmenin sonu yoktur. Bizde sizinle birlkte öğreneceğiz

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder